Dijagnostika Kvarova

Turbo punjač povećava snagu vazduhom pod pritiskom pre nego što uđe u motor. Što je veći turbo boost pritisak, veća snaga motora čini. Ali može doći vreme kada vaš turbopunjač više ne radi kao što je nekad to učinio.

Osnovna svrha turbo punjača je stvaranje potisnog pritiska, tako da kada inače snažan pokretački motor odjednom postane anemičan, često (ali ne uvek) znači turbo nevolje. Simptomi koji mogu ukazivati na bolesni turbo uključuju gubitak normalnog pritiska pritiska i snage, turbo buku, povećanu potrošnju ulja i svećice sa uljanim fokusom ili prekomerno pušenje motora na dizel motorima.
Najlakši način za dijagnozu slabog turbo kompresora jeste posmatranje vakuumskog pokazivača / pokazivača ili indikatora osvjetljenja. Ako ne pokazuje normalan pritisak pritiska pri punoj gasa (obično 9 do 14 PSI za mnoge OEM turbo sisteme). Međutim, upozorite se da prekomerni pritisak (često usled zamućenog katalizatora) takođe može sprečiti turbo da razvije svoj normalan pritisak podizanja.

 

Ako turbo ne uspe da podigne bilo kakav potisak, ili pritisak potiska više od nekoliko kilograma ispod onoga što bi trebalo biti, obratite pažnju na vakumsko čitanje u praznom hodu. Motor kasnog modela bez curenja vakuma ili neobičnog ograničenja izduvnih gasova trebalo bi da prikaže oko 16 do 22 inča vakuma u praznom hodu. Niže vakumsko očitavanje znači da imate izduvni pritisak u izduvnom sistemu, propuštanje vazduha negde u sistemu za unos ispod gasa (proverite creva turbopunjača za curenje ili slobodne veze) ili curenje vakuma u jednom od mnogih creva ili dodatne opreme koji se izvuku iz kolektora.

Najčešči uzroci kvarova

Pod pretpostavkom da motor pokazuje normalno vakumsko očitavanje, ali turbo pokazuje nisko ili nikakvo povećanje, sledeći korak je saznati šta nije u redu sa turbom. Jedan od najčešćih uzroka slabih turbo performansi su loši ležajevi vratila koji često rezultiraju trljanjem ili vezivanjem između kompresora i turbinskih točkova i njihovih kućišta. Turbos se vrti brzinom koja je često veća od 100.000 o / min. Ako u ležajevima vratila postoji prekomerna reprodukcija, osovina će se vibrirati, dozvoljavajući da se točkovi oštete prema svojim kućištima. Dodatno trenje sprečava turbo da se normalno spušta, smanjujući brzinu turbine i efektivnu isporuku.

Najbolji način provere problema sa ležajevima ili kontakta između kućišta i turbo točkova je uklanjanje dovodnog ili izduvnog vodovoda sa turbo-motora (što je svejedno lakše) za unutrašnjost. Svaki znak oštrice na turbo lopaticama ili kućištu znači da su ležajevi ubijeni i da turbo treba zameniti ili obnoviti. Trebali biste takođe okretati turbo ručno da biste se osećali za bilo kakvu grubu ili vezivanje. Ako se ne okreće slobodno, popravke su u redu.

Drugi problemi koje treba posmatrati su pukotine, nokti ili čipovi u lopatima turbo točkova i / ili “erodirani” (noseni) lopatice. Turbo je veoma fino izbalansiran sklop. Većina automatskih sklopova turbopunjača balansirana su u okviru .001 oz! Slomljena sečiva, nošena sečiva ili čak lopatice mogu biti dovoljne da bacanje izvan balansa. Turbo može i dalje slobodno da se vrti, ali disbalans će ga sprečiti da dostigne maksimalnu brzinu u minuti i na kraju okreće ležaljke vratila van kruga. Nema načina da se balansira rotacioni sklop, tako da ako postoje indikacije oštećenja, oštećeni delovi moraju biti zamijenjeni.

Da biste proverili rasterećenje ležajeva, obično nije potrebno uklanjati ili rastavljati turbo. Indikator biranja može se postaviti prema čvorištu vratila kako bi se proverila da li je slobodna igra. Pokretanje greda gore i dolje trebalo bi da bude ne više od 0,003 do 0,006 inča. Kraj igra mora biti od 0,001 do 0,003 inča. Međutim, ovaj test možda ne otkriva prekomerna odstupanja, ako turbo punjač ima lakirane ili kokilane ležajeve.

Alternativna tehnika za proveru rastojanja ležajeva je upotreba indikatora pozicije sa offset sondom koja se može ubaciti u kućište turbo centra kroz priključak za ulje ili povratno vratilo. Postavljanje vrhova indikatora na osovinu omogućiće vam da izmerite slobodnu reprodukciju dok je osovina okrenuta. Ova tehnika će vam takođe omogućiti da izađete u kućište kako biste provjerili da li je prženo ulje na vratilu ili kućištu.

Još jedna stvar za proveru je prisustvo ulja u kompresoru ili kućištu izduvnih gasova. Zaptivka vratila na oba kraja osovine točkova obično drži ulje tamo gde pripada. Međutim, ako bilo koji pečat loši, ulje se može izvući iz kućišta ležaja. Propuštanje ulja je češće na strani kompresora, jer je ta strana turbina konstantno izložena usisnom vakuumu.

Propuštanje ulja takođe može biti prouzrokovano ostatkom priključivanja linije povratka ulja. Ako je u oba kućišta prisutno ulje, ali turbo ne pokazuje znake vezivanja, vibriranja ili trljanja, uklonite liniju povratka ulja i proverite da li je prepreka prolazna kroz žicu.

Najčešće Kategorije problema

Može ih biti zaista mnogo, ali mi ćemo nabrojati 5 najčešćih problema tj uzročnika kvarova turbina:

  1. Nedostatak ulja za podmazivanje i li neblagovremeno podmazivanje
  2. Drugi problemi sa uljem
  3. Strano telo i prljavština u sistemu za podmazivanje
  4. Strana tela i prljavština u izduvnom sistemu ili u sistemu za filtriranje vazduha
  5. Loš materijal i završni radovi